Er der lovfæstet bytte- og returret ved julegavekøb, har arbejdsgiveren ansvaret for arbejdsskader til julefrokost eller andre arrangementer og hvad sker der, hvis julegaven forsvinder under fragten?

 

 

 

Julebillede

Det er snart juleaften og julemåneden kan indbyde til juridiske krumspring i forbindelse med flere af begivenhederne. Er der lovfæstet bytte- og returret ved julegavekøb, har arbejdsgiveren ansvaret for arbejdsskader til julefrokost eller andre arrangementer og hvad sker der, hvis julegaven forsvinder under fragten?

Bytte- eller returpolitik?

Det fleste har prøvet at købe en gave, som modtageren (desværre) gerne vil bytte. Det er en udpræget misforståelse, at erhvervsdrivende skal tilbyde at bytte eller give pengene retur. Du har som udgangspunkt ikke krav på at få byttet eller penge retur, hvis der ikke foreligger en mangel.

Fravigelse af købeloven

De fleste erhvervsdrivende fraviger købeloven således, at de tilbyder bytteret og returret under en række krav. De kan sætte krav om fristen, fremvisning af bon og om du får penge eller gavekort retur ved anvendelse af returretten. Der kan også være krav om, at varen returneres i original emballage, mærker er på og plombering ikke er brudt. Hvis du bestiller varer på internettet, har du som udgangspunkt 14-dages fortrydelsesret, medmindre der er tale om flyrejser, pakkerejser, billetter, levering af mad, særlige vare (speciallavet) og diverse elektronik vare med brudt emballage. Det er i den forbindelse vigtigt, at du selv gør dig bekendt med butikkens retningslinjer.

Julegave forsvundet under fragten

De fleste privatpersoner bestiller julegaven på internettet, og sælger fremsender julegaven med pakkelevering hos PostNord, GLS m.v. Men hvordan er man stillet, hvis varen er blevet væk under fragten? Udgangspunktet er, at sælgeren har ansvaret, hvis varen bliver væk undervejs. Medmindre køber har valgt anden pakkeleverandør end det af sælger tilbudte eller har aftalt at sætte varen et bestemt sted efter aftale med køber, f. eks. i carporten, skur m.v. Privatpersoner har derfor en udmærket retstilling, hvis julegaven bliver væk under fragten.

 

Julefrokost

Til den årlige julefrokost eller andre arrangementer med firmaet i julemåned, kan der forekomme (en juridisk) hovedpine dagen derpå.

Fald på vådt dansegulv (Dom fra Vester Landsret af den 28. maj 2018)

Hvis du vælter på et vådt dansegulv i forbindelse med en firmafest, er arbejdsgiveren så erstatningsansvarlig for skaden? I en nylig dom fra Vester Landsret, faldt en medarbejder på dansegulvet, som følge af andre medarbejders spild af drinks på dansegulvet. Medarbejderen fik ikke erstatning, idet dansegulvet var blevet vasket i forbindelse med spild af drikkevarer. Ledelsen havde derfor ikke udvist uforsvarlighed ved at lade gæsterne danse på dansegulvet.

Fald på trappen til firmaarrangement over to dage (Principafgørelse fra Ankestyrelsen)

I en anden afgørelse blev en medarbejder tilkendt arbejdsskadeerstatning efter et fald på en trappe til et firmaarrangement over to dage. Det blev tillagt særlig betydning, at arbejdsgiveren havde afholdt alle udgifter og opfordret alle medarbejdere til at deltage for at styrke det sociale samvær. Der var derfor en naturlig forbindelse mellem arrangementet og den indtrufne skade.

Personaleforeningens rodeotyr (Principafgørelse fra Ankestyrelsen)

En medarbejdere slog sin finger efter at blive kastet af en mekanisk rodeotyr til en fest arrangeret af personaleforeningen. Medarbejderen fik ikke tilkendt erstatning, idet arbejdsgiveren ikke betalte festen, og det var frivilligt at deltage. Arbejdsgiveren eller ledelsen deltog ikke i festen, og havde ikke opfordret de ansatte til at deltage og ikke alle ansatte deltog. Man skal derfor være varsom til arrangementer med personaleforeningen, hvis arbejdsgiveren ikke har tilrettelagt, betalt eller opfordret de ansatte til at møde op.

Hvis du har spørgsmål eller andre juridiske udfordringer i julemåneden, er du velkommen til at kontakte os på telefon 20 22 80 81 eller på mail@advokatknoth.dk.

God jul og godt nytår 🎅🎄🎆

 

Venlig hilsen

Rasmus Ellegaard Jørgensen

Legale Trainee